Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1909 (Ursprungliga Audi)

Antal Audi modeller: 36 st

Audi till försäljning just nu: 0 st

Info

Framsteg genom teknik

Audis lättigenkännliga slogan “Vorsprung durch Technik”, eller “framsteg genom teknik” på svenska är inte bara en fiffig slogan. Audi har grundat dagens framgångar med just stora framsteg i teknikutvecklingen av sina modeller. Åtminstone vid en snabb tillbakablick från sammanslagningen 1932 som bildade de fyra ringarna – Audi, Horch, Wanderer och DKW. Med den sistnämnda med beskriven “tvivelaktig driftsäkerhet” satte unionen planerna i verk att bygga de tekniskt mest avancerade bilarna på tyska marknaden med bland annat världens första helgalvaniserade personbilskaross. Ett stort steg för att undvika ett utav de stora hindren med dåtidens bilindustri – rost.

Mest betydelsefullt för Audi var Volkswagen AG:s uppköp 1964. Det är också därifrån och framåt märket producerat de modeller de flesta förknippar Audi med idag. Fyra år efter uppköpet kom Audi 100 ut på marknaden och innefattade både en 4-dörrars sedan och 2-dörrars kupé som storsäljare. Men även den skarpritade S Cupé, alla med 4-cylindriga motorer mellan 79-113 hästkrafter. Modellserien (med många förändringar) höll till år 1994 och räknas som en av fordonsindustrins mest långlivade.

Audis rykte som effektiv fyrhjulsdriftstillverkare skapades till stor del under 80-talet. Efter stora framgångar i rally tillverkade Audi en av 80-talets tyska värstingar, turboladdade Audi Quattro, ofta kallad “Ur-Quattron” med en fyrhjulsdrift av synnerligen effektivt slag. Något som Audi spann vidare på. Sedan dess har en stor del av försäljningen bestått av turboladdade, fyrhjulsdrivna bilar. Modellprogrammet idag sträcker sig brett från mer ekonomivänliga Audi A1, SUV:ar som Audi Q7, högteknologiska flaggskeppssedanen Audi A8 och den skarpa superbilen Audi R8 vars ena motoralternativ är adopterad från ingen mindre än VW-ägda Lamborghini.

Grundat: 1909 (Ursprungliga Audi)
Populära modeller: Audi A3, Audi A4, Audi A6