Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1916

Antal BMW modeller: 24 st

BMW till försäljning just nu: 0 st

Info

För både bana och vardagsbruk

Det är långt ifrån alla bilmärken som attraherar alla åldersgrupper. BMW är ett av dem. Inte heller finanskrisen slog så hårt som befarat. Detta, trots att ägandekostnader ligger över genomsnittet för sin klass på många modeller. BMW började i likhet med många andra tyska tillverkare producera motorcyklar för den växande tyska befolkningen men flyttade över fokus till personbilar redan 1928.

Nya eran för märket startade 1962 med föregångaren till den idag populära BMW 3-serie, en liten bil som fick modellnamnet 1500. Redan då körglad med fjäderben från MacPherson, individuell fjädring och skivbromsar fram. Designmässigt var tyska bilar sällan särskilt uppmärksammade för sisådär 50 år sedan. I synnerhet inte volymmodeller. Däremot fick BMW ögonen på sig med sin 2000C några år senare med dramatiska linjer som tillsammans med konkurrenter tog upp intresset för kvick och vacker sportkupé.

Sedan dess har BMW tillverkat en hel del kultbilar och populariteten för märket i Sverige håller i sig starkt med BMW 3-serie och BMW 5-serie i toppen. Under 1990-talet och fram till dags datum tillverkar BMW sportiga vardagsbilar, renodlade sportbilar, SUV:ar och lyxbilar riktad till en allt större målgrupp. Och men ägande av både stora Rolls-Royce och lilla Mini öppnar Bayerische Motor Werken upp för allt fler potentiella kunder.

Grundat: 1916
Populära modeller: BMW 3-serie, BMW 5-serie, BMW X3, BMW X5, BMW X1