Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1902

Antal Cadillac modeller: 8 st

Cadillac till försäljning just nu: 0 st

Info

Raketfenan som blev snabbast

Cadillac är namngivet efter Detroits franska grundare Antoine Laumet de La Mothe sieur de Cadillac och är det mest omskrivna bilmärket i historien. Såväl i tidsskrifter som i låttexter. Amerikas äldsta bilmärke är en tillverkare som koncentrerar sig till allra största del på större lyxbilar, även om storlekarna sedan början av 80-talet krympt med decimeter i likhet med populariteten i Sverige.

General Motors äger Cadillac sedan 1909. Märket gjorde succé främst på grund av futuristisk formgivning, god pålitlighet under flera decennier och pionjäranda. Bland milstolparna finns det elektriska startsystemet och den fullt uppfällbara cabrioleten. Cadillac har också varit ett ojämnt märke vad avser framgång med stora bakslag under 1970- och 80-talen. Från 1950-talets glamourösa raketfenor och eleganta modellnamn till 1980-talets olönsamma modeller med skamfläckat rykte.

Comebacken gjordes dock redan för många år sedan med lanseringen av helt nya modeller och den berömda Northstar V8-motorn som tog både Eldorado och Seville till prestandaeliten i sin klass 1993. Senaste triumf var utnämningen "Car of The Year 2008" till andra generationens Cadillac CTS av amerikanska magasinet Motor Trend. Det finns numer också prestandaversioner av Cadillac, kallade V, som utlovar 0-100 km/h på under 6 sekunder. CTS-V kördes under våren 2009 på Nürburgrings nordslinga med den då snabbaste tiden någonsin för en produktionsbil.

Cadillac har visat sig ha en snäv målgrupp i Sverige. Den blygsamma marknadsandelen ger ofta andrahandspriser i klass med likvärdiga bilar från bland andra Jaguar. Däremot tenderar uppåt 15 år gamla modeller ha likvärdiga begagnatpriser som tyska konkurrenter.

Grundat: 1902
Populära modeller: Seville, Eldorado, CTS