Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1919

Antal Citroen modeller: 24 st

Citroen till försäljning just nu: 0 st

Info

Innovativt men svängigt

Citroën var inte alltid ett märke för folket. Det hela började med fokusering på en lyxigare marknad med bland annat Europas första plåtkaross i en personbil 1928. Något mycket exklusivt vid tidpunkten då konkurrenterna var gjorda i trä. Men tiden kom ikapp och allt fler konkurrenter slogs om mark. Citroën svarade med Rosalie 1933. En inte särskilt känd figur idag, men faktum var att det var en personbil med dieselmotor – världens första för kommersiellt bruk.

Populära modeller på marknaden idag är också den lyxigare linjen kallad ”DS”, det är förädlade standardmodeller; Citroen DS3, Citroen DS4 och Citroen DS5. Själva modellnamnet härstammar från 1950-talets lyxbil Citroën DS men den första nya DS-bilen kom till årsmodell 2009.

Märket är idag attraktivare än på många år och vad gäller innovationerna har Citroën ständigt utvecklat sitt hydrauliska fjädringssystem som skänker goda portioner komfort och körglädje. Citroën led av ett skamfläckat kvalitetsrykte under stor del av 1980-talet och de begagnade bilar vi idag ser på marknaden är främst Citroen XM, Citroen Xsara och Citroen C5 som alla är utvecklade efteråt.

Grundat: 1919

Populära modeller: Citroen XM, Citroen C5