Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1919

Antal Citroen modeller: 24 st

Citroen C5 till försäljning just nu: 0 st

Info

Sedan Citroën C5 introducerades i Sverige 2000 har det blivit en framgångsaga. Citroën håller på att tvätta bort sitt rykte av att vara problembilar. En stor anledning till framgången bör ha varit det lågt satta nybilspriset tillsammans med förhållandevis generös standardutrustning. Komforten är hög tack vare den gashydrauliska fjädringen med inbyggd nivåreglering. Bra utrymmen, kombin har klassens största lastutrymme.

Citroën C5 är efterföljaren till Citroën XM och Citroën Xantia som även de hade gashydraulisk fjädring. Den kan man välja bort i den andra generationens Citroën C5 som presenterades till årsmodell 2008. Dock är det rekommenderat då komforten är bilmodellens starka kort och försvinner till stor del med en konventionell stötdämpning. Komfort- och utrymmesmässigt är Citroën C5 inte sämre än Volvo V70, i vissa fall kanske snarare vassare. Men det som skiljer är andrahandsvärdet där fransmannen får se sig slagen stort av den svenska storsäljaren.

För bilföraren som är svag för detaljer finns det mycket gott även inuti Citroën C5 och då särskilt den andra generationen. På franskt vis blir det spännande med de klockarmbandsformade stolsdynorna och ryggarna samt den välvda, eleganta panelen med tydliga ytor. I den första generationen var den 6-cylindriga bensinmotorn ett populärt val. Det är den inte idag på grund av hög bensinförbrukning. I den andra generationen finns betydligt bränslesnålare varianter, ett gott val är dieselmotorn på 1,6 liter och en bränsleförbrukning om under 0,5 liter per mil vid blandad körning.

Stora konkurrenter: Volvo V70, Volkswagen Passat, Toyota Avensis