Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat:

Antal Daihatsu modeller: 2 st

Daihatsu till försäljning just nu: 0 st

Info

Minibilar för metropoler

Daihatsu är något av en japansk doldis trots mer än ett sekel på nacken. Firman grundades redan 1907 och fick namnet Daihatsu 1951. Märkets signum har varit att producera minibilar, så kallade kei cars, som går i en speciellt förmånlig skatteklass i Japan. De är särskilt populära i överbefolkade asiatiska storstäder där utrymmet är trångt, men har haft svårt att hävda sig i andra världsdelar. Daihatsu var förvisso den första japanska biltillverkaren på den europeiska marknaden (1966), men vikande försäljningssiffror i kombination med kostnaderna för att få bilarna att uppfylla EU’s utsläppsnormer fick märket att slutgiltigt dra sig ur Europa 2013. Sverige lämnade de ännu några år tidigare. I den mån Daihatsu-bilar ännu rullar på svenska vägar handlar det ofta om exemplar av modellerna Charmant och Charade från åttio- och nittiotalet som sett sina bästa dagar.

Icke desto mindre har Daihatsu gjort sig känd som en innovativ biltillverkare, snabb att ta till sig ny teknik. De var tidigt ute med att bygga dieselmotorer och likaså med eldrivna fordon. De har också visat att det lilla formatet inte är något hinder för spännande och nyskapande design, som den läckra leksaksbilsliknande roadstern Copen och den bulliga minisuven Terios.

Toyota, som länge varit majoritetsägare i Daihatsu, köpte till slut upp hela företaget 2016. Precis som exempelvis Renault med Duster och VW med Seat, fick Toyota därmed ett lågprismärke i sin portfölj. Dessutom gav det dem möjligheten att bredda sitt produktprogram till segmentet för riktigt små bilar, som de ditintills saknat närvaro i. Tillsammans har de startat ett nytt bolag, ECCC (Emerging-market Compact Car Company), för att med hjälp av Toyotas marknadskanaler och Daihatsus tekniska expertis sälja småbilar på nya tillväxtmarknader.

Grundat: 1907 som Hatsudoki Seizo Co.
Populära modeller: Daihatsu Terios, Daihat