Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1914

Antal Dodge modeller: 6 st

Dodge till försäljning just nu: 0 st

Info

Från giftig till snäll

Vi är nog många som tidigare förknippade Dodge med muskelbilar och supersportbilen Vipers intåg på 1990-talet. Dodge började sin produktion med bildelar till USA:s växande industri i början av 1900-talet men blev sålt till Chrysler LLC 1928.

Likt många andra amerikanska tillverkare växte styrkan på motorerna år för år under hela fullsize- och muskelbilseran. Fram till 1973 års oljekris. Precis som hos de andra märken i Chrysler LLC kapades bilarna med decimeter och motorerna blev svagare. I slutet av årtiondet gick hela koncernen så dåligt (sämre än vid finanskrisen 2008) att man begärde lånegarantier för att undvika konkurs.

Muskelbilar och giftiga sportbilar i all ära. Men på senare år är det volymmodellerna med betydligt snällare attityd som fått representera Dodge i Sverige. Modeller som prisvänliga Caliber har ersatt SUV:ar på svenska marknaden samtidigt som modellnamnen Charger och Challenger med kraftfulla motorer återigen gjort entré. Men dessa riktar sig främst till kundkretsen i muskelbilarnas hemland.

Grundat: 1914
Populära modeller: Caliber, Nitro