Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1947

Antal Ferrari modeller: 14 st

Ferrari till försäljning just nu: 0 st

Info

Hästen alla älskar

Säg den pojke som inte haft någon die cast-modell eller plansch föreställande Ferrari på rummet … Den italienska sportbilstillverkaren har sedan många årtionden tillverkat drömbilar och knappast något fabrikat är så synonym med fart och fläkt. Och så förstås den klarröda kulören "rosso" Historien tog sin början 1929 då Enzo Ferrari satte igång tillverkning av tävlingsbilar som lade grunden till framgången. Det är inte alltför längesedan märket börjat producera gatlegala personbilar, faktiskt så sent som efter andra världskriget med 1949 års 125S. Och motorn? Givetvis en V12:a.

En viktig milstolpe i Ferraris historia är dess första modell med mittmonterad motor – Dino från 1964, döpt efter Enzos framlidne son. Designerhuset Pininfarina stod för den kultförklarade formgivningen och under huven dolde sig faktiskt inga monstruösa maskiner, en rapp 2,4-liters V6-motor eller liten V8:a om 3 liter. Förutom klassikerna kanske arbetsbilen i "Magnum P.I." tillhör den modell som etsat sig fast hårdast i bilälskarens minne. Det var uppföljaren till Dino, en Ferrari 308, med vassare V8-motor än tidigare och designen i enlighet med dåvarande trend.

Idag tillverkar Ferrari mer konkurrenskraftiga modeller än någonsin, bland andra Ferrari 599 GTB Fiorano och California som faktiskt har stora designinslag från förr. Ferrari har en stor grupp entusiaster i Sverige och andrahandsmarknaden är stor i förhållande till vårt lands storlek. Och BNP med i beräkningarna, förstås. Modeller som förekommer oftare än andra är Ferrari 360 samt också den hyllade Ferrari F430, båda två med V8-motor under huven.

Grundat: 1947
Populära modeller: Ferrari 308, Ferrari 360, Ferrari F430