Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1901 som Rapid Motor Vehicle Company. Uppköpt av GM 1909

Antal GMC modeller: 1 st

GMC till försäljning just nu: 0 st

Info

GM's tunga pjäser

GMC är ett märke i General Motors portfölj som inte satt några större avtryck i Sverige trots över hundraåriga anor. Genom successiva uppköp av mindre, konkursfärdiga fordonstillverkare runt åren före och mellan världskrigen etablerades GM’s Truck & Coach Division 1943, som så småningom blev GMC. Kärnverksamheten var från början att bygga lastbilar och bussar, men kom att expandera till alla möjliga nyttofordon såsom brandbilar, ambulanser och militära fordon.

Längre fram i tiden, när vi läser 1980- och 1990-tal, gled fokus över på större familje- och firmabilar som vans, pickups och suvar. Under det tidiga tvåtusentalet sållade GM rejält i portföljen så att den till slut bara kom att innehålla fyra kärnmärken: Cadillac, Buick, Chevrolet och GMC. Just GMC och Chevrolet hade då en lång tradition av att gå hand i hand, och bland de mekaniskt identiska kusiner som säljs under bägge varumärkena fanns exempelvis GMC Sierra-Chevrolet Silverado, GMC Envoy- Chevrolet TrailBlazer och GMC Savana-Chevrolet Express. GM övervägde under en period att även skrota GMC för att märkena upplevdes vara för lika, men de valde istället en annan väg: en differentiering dem emellan där GMC-varianten normalt ikläds lite finare premiumkostym, medan Chevan får nöja sig med en enklare utstyrsel.

Den största marknaden är naturligt nog på hemmaplan i Nordamerika. I Sverige utgör GMC en relativt ovanlig syn på vägarna, och i början av 2018 fanns det drygt 2600 inregistrerade fordon av märket här.