Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1967

Antal Hyundai modeller: 27 st

Hyundai till försäljning just nu: 0 st

Info

Med framgång som kännetecken

Världens snabbast växande bilmärke är inte tyskt. Och inte ens japanskt. Hyundai tillhör de fyra största tillverkarna i världen och är en av de få som efter finanskrisen 2008 fortfarande är riktigt lönsamma. Produktionen startade så sent som 1967 med ett modellnamn nog många i medelåldern känner igen som en vanlig “förstabil” – Hyundai Cortina. Bilen släpptes i samarbete med Ford som stod för utvecklingen.

Den första koreanska bilen var en liten sedan, Hyundai Pony, med 1,2-liters bensinmotor från Mitsubishi. Den började saluföras i flertalet länder, från regnskogens Colombia till öknens Egypten. I Skandinavien känner vi inte igen Hyundai förrän på sena 1990-talet med bland andra Hyundai Sonata. En bil som marknadsfördes hårt för sin skattefria period och miljöklass 1. En annan uppskattad figur är också SUV:en Hyundai Santa Fe, introducerad 2001 blev den vida uppmärksammad främst för sin snälla prislapp. Något som vid tidpunkten var ovanligt för den blomstrande SUV-marknaden.

Attraktiva modeller på begagnatmarknaden är Hyundai Sonatan för sina milda ägarkostnader men även Hyundai Santa Fe – sannolikt en av de mest prisvärda bilar i sin klass även om framkomligheten kanske inte är i klass med dyrare SUV:ar från denna period. Hyundai har också gjort en renovering i sitt program med modeller vars namn osar mer high tec än förut – Hyundai i10, Hyundai i20, Hyundai i30 och Hyundai IX35. Markering av en ny era, måntro?

Grundat: 1967
Populära modeller: Hyundai Santa Fe, Hyundai Sonata, Hyundai Accent