Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1963

Antal Lamborghini modeller: 9 st

Lamborghini till försäljning just nu: 0 st

Info

Tjuren från Bolognese

Lamborghini är ett supersportbilsmärke som dammats av å det grövsta. Idag är populariteten till klassikern från italienska Sant’Agata Bolognese större än någonsin tidigare. Historien tar sin start 1963 då Ferrucio Lamborghini går all-in med målet att tillverka en betydligt bättre bil än konkurrenten Ferrari. Lyckades han med uppdraget? Det är något respektive fans debatterat flitigt sinsemellan ända sedan dess.

Historiska modeller från Lamborghini är bland annat Miura som började tillverkas 1966 som ofta kallas "trendsättare" då det var den första supersportbil med mittmonterad motor och två säten. Driftsäkerheten hos Miura var till viss del ifrågasatt. Men bättring kom med åren och 1974 ersattes den med vrålsnabba Countach som till början hade en 4-liters V12-motor, denna modell blev senare ersatt med den ännu vassare Diablo.

Idag och under början av 2000-talet finns modellerna Gallardo och Lamborghinis flaggskepp, Murciélago men numer också den ytterst sällsynta Reventón. Svenska begagnatmarknaden erbjuder sällan och aldrig den sistnämnda men både Gallardo och Murciélago existerar. Det gör också de äldre modellerna men oftast till ännu häftigare priser än motsvarande Ferrari.

Grundat: 1963
Populära modeller: Gallardo, Diablo