Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1920

Antal Mazda modeller: 22 st

Mazda 3 till försäljning just nu: 0 st

Info

Mazdas mål vid lanseringen av 3:an var att ha den bästa bilen i golfklassen. Nu räckte det kanske inte hela vägen fram, men bra är den. Modellen bjuder på ordentliga utrymmen för både förare och passagerare. Bagageutrymmet är dock sämre än hos många konkurrenter. Vägegenskaperna är mycket spänstiga på sedvanligt japanskt vis och bilen gillar att svänga och bli svängd med. Mazda 3 finns i en högprestandaversion med 260 hästkrafter kallad MPS.

Den första generationens Mazda 3 lanserades till årsmodell 2003 och producerades i fem år. Den led av sämre krocksäkerhet än konkurrenterna och den 150 starka hästkrafter bensinmotorn om två liter var den också kritiserad för dålig bränsleekonomi. Däremot är även de tidiga årsmodellerna direktstyrda och rappa med mycket känsla för klassen samt pålitliga bilar utan desto fler generalfel.

Den tredje generationen lanserades till årsmodell 2013 och hade växt något till yttermåtten och det tidigare trånga baksätet kändes helt plötsligt godkänt. För den som letar större bil är Mazda 6 ett bra val och levererar god driftekonomi för sin klass, snäppet bättre än Mazda 3 i jämförelse med konkurrenter.

Stora konkurrenter: Volkswagen Golf, Honda Civic