Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1863

Antal Opel modeller: 25 st

Opel till försäljning just nu: 0 st

Info

Bruksbilen från Rüsselsheim

Det var inte igår amerikanska General Motors köpte Opel. Närmare bestämt 1929. Trots det är Opel märket som knappast kan anklagas för att ha fått amerikanska influenser. Första bilarna Opel visade upp för världen daterar tillbaka till 1902 på Hamburg Motor Show (jodå, motormässor fanns även för över 100 år sedan) Dessa började inte produceras förrän fyra år senare och en känd modell från denna tidsepok är “doktorsbilen”, en öppen vagn med åtta hästkrafter som var högt skattad för att kunna ta doktorer fram under dåligt väglag och för sin pålitlighet. Men också för sitt rostskydd, något som modellen Opel Rekord blev ökänd för.

Tiderna har lyckligtvis förändrats och bilarna blivit maskinellt än mer pålitligare år efter år. Men det svenska bilköpare alltjämt tycks kolla efter, och ofta hittar på en äldre Opel, är rost. Rostskyddet har varit hårt kritiserat på märkets modeller ända fram till 2000-tal.

Sedan urminnes tid koncentrerar sig Opel på bilar riktade till den allmänna bilköparen med modeller som är ekonomiskt försvarbara oavsett om det rör sig om större herrgårdsvagnar eller öppna och sportigare modeller som Opel Calibra. Opel Astra är ett gott exempel som sedan produktionsstart 1991 tillhört de bränslesnålaste i sin klass med de mindre motoralternativen samt haft låga ägandekostnader vad avser försäkring och service. Inte helt självklart står Opel förhållandevis lågt i andrahandsvärde på svenska marknaden. Detta gäller såväl bilar från 1990-talet fram till sent 2000-tal.

Grundat: 1863
Populära modeller: Astra, Corsa, Zafira