Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1885

Antal Rover modeller: 7 st

Rover till försäljning just nu: 0 st

Info

Till brittisk ära

Det anrika brittiska Rover finns inte längre i bilvärlden. Dess öde vilar i indiska Tata Motors händer då uppköpet av Land Rover och Jaguar också innefattade rätten till Rovers namn. Det är idag föga troligt att Rover kommer återupplivas och om så görs är det inte ännu mindre sannolikt med en introduktion på den europeiska marknaden under de närmsta åren.

Rovers historia sträcker sig tillbaka ända till 1800-talet och motorcykeltillverkningens period. Personbilstillverkning satte igång så tidigt som 1904 med 1-cylindriga Rover 8. Ända fram till sent 1970-tal var Rover en populär bil i dess hemland men exporterna var få. I och med BMW:s uppköp av Rover 1988 fick märket ett uppsving och modeller började också säljas i Sverige under 1990-tal. Bland andra Rover 620, en sedan i Volvo 940-storlek, och lilla 216.

Lyxsedanen hette Rover 75 och var berikad med en typisk engelsk formgivning och hela sju olika motoralternativ. Vissa komponenter, bland annat Getrag-växellådan, var tysktillverkade. Rover som märke är en ovanlig figur på de svenska vägarna men begagnatmarknaden erbjuder ändå en del modeller. Och den potentiella köparen kan räkna med mycket fördelaktiga priser.

Grundat: 1885
Populära modeller: 75, 620