Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1895 (Under annat namn)

Antal Skoda modeller: 11 st

Skoda till försäljning just nu: 0 st

Info

Tjecken som influerade

Skoda har inte funnits på den svenska marknaden särskilt länge trots att företagets historia startade på sent 1800-tal och personbilstillverkning efter andra världskriget. I likhet med andra biltillverkare från Öst- och Centraleuropa var Skodas byggkvalitet kraftigt ifrågasatt i väst men fick ett rejält upplyft då VW-koncernen köpte upp märket 1991.

Det har sedan långt tillbaka påståtts att alla delar är hämtade från VW. Det är inte riktigt sant. Men de dyrare varianterna har sedan ett tiotal år tillbaka varit utrustad med mestadels delar från Volkswagen medan modeller som Skoda Felicia fått delar hämtade direkt från Skoda då modellen debuterade kort efter övertagandet.

Skoda har främst gjort sig kända för att tillverka plånboksvänliga modeller med Skoda Felicia (senare Skoda Fabia) i täten på priskriget. På 1990-talet, då Skoda gjorde premiär i Sverige, var modellerna bara två till antalet: lilla kompaktbilen Felicia och den dyrare sedanen Skoda Octavia. Båda två var satta på en prisnivå långt under de närmaste konkurrenterna. Flertalet biltillverkare har senare tagit efter Skodas koncept. Vissa mer lyckade än de andra.

På senare år har Skoda utvecklat en flaggskeppsmodell, spunnit vidare på de prisvänliga småbilarna och med det senaste tillskottet i form av liten SUV, Skoda Yeti, har märket ett mer komplett program.

Grundat: 1895 (Under annat namn)
Populära modeller: Skoda Superb, Skoda Fabia, Skoda Roomster, Skoda Octavia