Omdömen från YouTube

Tipsa en vän

Bilfakta

Grundat: 1937

Antal Toyota modeller: 27 st

Toyota till försäljning just nu: 0 st

Info

Från tvivelaktigt till självklart

Det var längesen Toyota var en liten figur på svenska marknaden. Idag är märket bland det vanligast förekommande på våra vägar och har passerat General Motors som världens största biltillverkare. Försäljningen i Europa började på 60-talet med lilla Toyota Corolla i spetsen, en bil som till dags datum sålt i över tio miljoner exemplar.

Knappast rankad för sin höga kvalitet från start, men Toyota arbetade kraftigt och relativt snabbt upp sitt rykte och började konkurrera med amerikansk- och europatillverkade bilar på 1970-talet då bränsleförbrukning allt mer kom i fokus på grund av oljekrisen.

Toyota är känt för att ta fram spektakulära konceptbilar men hålla sig till en mer tillbakahållen design i den verkliga produktionen. Märket har sedan lång tid varit inriktade på folkbilar av praktiskt slag. Ett av exemplen (och ersättaren till Toyota Corolla) är kompaktbilen Toyota Auris med längd på 4,22 meter men med lastutrymme på 354 liter med baksätet i uppfällt läge.
Det är en “typisk” bil av Toyota med många motoralternativ under tillverkningsåren som sträcker sig från 1,3-liters bensinmotor till den rappa, men fortfarande snåla, 2,2-liters dieselvarianten. Toyota har sedan 1990 också satsat stort på lyxmärket Lexus som gav såväl Cadillac och Lincoln, som BMW och Mercedes, en rejäl match på den amerikanska marknaden.

Grundat: 1937
Populära modeller: Toyota Corolla, Toyota Auris, Toyota Avensis