Köpa bil

Gör ditt nästa bilköp
till en bra affär

När du ska köpa en begagnad bil är det mycket att tänka på. Vad är bilen egentligen värd? Hur mycket kan man pruta? Vad kostar bilen mig per månad. Se till att bilköpet blir en bra bilaffär för dig. Här ger vi dig några tips på vägen.

Vilken bilmodell ska jag välja?

Börja med att se till dina behov, vilken typ av bil behöver du och vad ska du ha bilen till? Är det en pendlingsbil, en familjebil eller en sommarbil du behöver? En trend som märks är att många idag gärna väljer en bil som är en storlek mindre och har svagare motor än den de haft tidigare. En mindre bil med svagare motor är ofta bättre för miljön och mer bränslesnål.

Hur förbereder jag mig?

På Internet finns det information om i stort sett alla bilmodeller. Läs gärna våra artiklar, du finner alla bilmärken här. När du gör en värdering på en bilmodell hos oss ger vi dig också en uppskattad månadskostnad på just den bilmodellen, information som är bra att ha med i kalkylen.

Var hittar jag bra bilar?

Flest bilar finns på blocket.se och bytbil.com. På Blocket finns både bilhandlarbilar och bilar från privata säljare. Bytbil.com har bara annonser från handlare. Internetauktion är ett annat allt mer populärt sätt att köpa bil på och där är Kvdbil den största aktören. Tänk på att det är tryggare att köpa bilen från en verksamhet än från en privatperson, eftersom Konsumentköplagen gäller.

Hur undersöker jag bilen?

Provkör alltid bilen och ta gärna hjälpa av någon bilkunnig. Ta reda på så mycket som möjligt om bilen som eventuella besiktningsanmärkningar, tidigare ägare och annan nyttig information. Om du köper från en privatperson kan det vara bra att dubbelkolla att personen som säljer bilen också äger den.

Kan man köpa en bil som varit krockskadad?

Det generella rådet är att du inte ska köpa en bil som varit krockad. Om du ändå gör det ska priset vara avsevärt lägre än för en okrockad bil.

Kan jag köpa en bil med mindre skavanker?

Ja, köp gärna en bil med lite småskavanker, det blir ändå fler sådana med åren. Kan du tänka så här sparar du mycket pengar. Bra servicehistorik är dock viktigt. En tre år gammal bil som rullat några tusen mil, har också redan haft det största värdetappet, därefter planar värdeutvecklingskurvan generellt sätt ut.

Vad ska jag betala?

Börja med att värdera den bil du är intresserad av här på bilpriser.se. Drag sedan av för skador, nödvändiga reparationer och servicebehov. Om extradäck medföljer i priset, dubbelkolla att mönsterdjupet är okej på dessa.

Vad är extrautrustningen värd?

Generellt sett ur ett värdeminskningsperspektiv är det få typer av extrautrustning som du ska betala extra för på en begagnad bil, ur ett värdeminskningsperspektiv. Men det finns förstås sådant som höjer bilens pris, exempelvis dragkrok och automatlåda.

På vilket sätt ska jag betala?

Betala aldrig handpenning till privatsäljare, han eller hon kan då sälja bilen till någon annan trots detta och du kan få problem att få tillbaka pengarna. I övrigt kan du välja vilket betalsätt som känns lämpligast.

Säkerställ att bilen blir registrerad på dig?

När bilen är betald till fullo är det dags att göra ett ägarbyte och se till att bilen registreras över på dig. Gör detta i samband med att bilen överlämnats, så blir det inga problem kring detta.

Ps. Du vet väl att det finns utkast på köpekontrakt att ladda ner på Konsumentverket? Helt kostnadsfritt dessutom.

Stäng