Annons

Nöjdaste bilägarna? Svaret beror på vem som frågar

2020-08-27 | Peder

Att vara nöjd med sitt köp handlar inte bara om bilen i sig. Även bemötande från återförsäljare och verkstäder har stor betydelse, något som inte minst visar sig i Vi Bilägares årliga undersökning Autoindex. Där har nästan 12 000 bilägare svarat på ett par hundra frågor fördelade på de fyra kategorierna Bil & Köregenskaper, Lojalitet med märket, Upplevelser vid köpet samt Bemötande vid service.

Det nyss publicerade resultatet från undersökningen 2020 visar att Subaru återtagit förstaplatsen när alla delar vägs samman. Den hade märket även 2018 medan Toyota stack emellan förra året. De största uppryckningarna står Dacia och Mitsubishi för, medan Fiat är fast förankrat i botten. 

Topp-5 Autoindex:
1. Subaru (888)
2. Honda (883)
3. Toyota (881)
4. Mercedes (874)
5. Volvo (873)

Samtidigt kommer en ny undersökning från Blocket/YouGov. Där har 1 207 hushåll svarat på frågan om de har en bil och i så fall hur nöjda de är med den på en femgradig skala. Det visar sig att överlag är svensken nöjd med sin bil. Tre av fyra av de tillfrågade hushållen äger en bil idag, och av dessa är hela 78 procent ganska eller mycket nöjda med sina bilar. Bara fem procent är helt missnöjda.

Och precis som i Autoindex visar det sig att det är asiatiskt i toppen – tätt följda av två premiummärken och sedan de två bästsäljande märkena i Sverige. Noterbart är att Subaru inte finns med på denna ranking överhuvudtaget.

Topp-5 Blocket/YouGov:
1. Toyota (87%)
1. Kia (87 %)
3. BMW (84 %)
4. Mercedes (83 %)
5. Volkswagen (80%)
5. Volvo (80 %)

Toyota och Kia sticker ut i undersökningen och nästan nio av tio som svarat att de äger en bil av det märket är nöjda med sin bil. När det kommer till Toyota är det mer än varannan som svarar att de är mycket nöjda med sin bil”, kommenterar Blockets presschef Tero Marjamäki.

Annons

Stäng