Annons

Rattsurfandet ökar trots förbud

2020-07-29 | Peder

I februari 2018 förbjöds rattsurfande på svenska vägar. Då visade en Sifo-undersökning att var fjärde bilist ibland använde mobilen under körning. Sedan dess har utvecklingen gått åt fel håll enligt en ny undersökning av Sifo, beställd av Kvdbil. De färska siffrorna visar att var tredje bilförare (36%) brutit mot förbudet. Svårast att lägga undan mobilen har männen, där 41 procent uppger att de någon gång använt sin telefon sedan förbudet infördes. Motsvarande siffra för kvinnor är 32 procent. I polisens statistik finns drygt 17 600 böter utfärdade för brott mot mobilförbudet mellan november 2018 och juni 2020.

Situationen liknar den med hastighetsbegränsningarna: i princip alla vet vad som gäller, men många bryter ändå mot reglerna. Den allt sämre efterlevnaden av förbudet i kombination med det massiva semestrandet på hemmaplan denna sommar kan få svåra konsekvenser.

Vi vet att väldigt många kommer vara ute på vägarna i sommar. Det syns i resedata och det märks på vår egen försäljning. Vi vet också att coronapandemin blivit en katalysator för digitala tjänster. Kombinationen av dessa kan bli förödande, men behöver inte vara det”, säger Kvdbils försäljningschef Madeleine Fritz.

För den som har behov av att använda mobilen bakom ratten är lösningen egentligen enkel. Madeleine Fritz rekommenderar att installera handsfree med röststyrning. För den som är väldigt digital finns även röstassistenter i nyare modeller, fortsätter Fritz.

Källa: Kvdbil.

Annons

Stäng