Annons

Rekordavslut på första halvåret

2020-08-10 | Peder

Försäljningen av nybilar går fortfarande trögt, men begagnatmarknaden har skjutit fart igen. Under vårens värsta pandemimånader skapades ett uppdämt köpbehov som exploderade under juni när myndigheterna släppte på restriktionerna. Framför allt stadsbor som ville lämna coronaträngseln gav sig ut på vägarna i nyinköpta bättre begagnade bilar.

Coronaviruset har snabbt ändrat våra resvanor och det är mest påtagligt i större städer där det normalt sett är fler som reser kollektivt. Nu vill fler ta sig fram med bil och då ingen vet hur länge pandemin kommer pågå är det naturligt att man vänder sig till andrahandsmarknaden där man kan göra ett mer ekonomiskt val. Sedan tror jag också att det var många storstadsbor som valde att skaffa sig en hemester-bil”, kommenterar Madeleine Fritz på Kvdbil.

Under juni månad såldes 13,6 procent fler begagnade bilar än motsvarande månad 2019, vilket är den högsta månadssiffran på ett och ett halvt år. Den tidigare så stora exporten av andrahandsbilar har minskat med 39 procent sedan förra året, så det är helt och hållet svenska kunder som står för köpfesten. När försäljningen till utlandet närmar sig normala nivåer tror Madeleine Fritz att vi får se en ökning av priserna.

En annan trigger är regeringens omtag av bonus-malus som väntas komma i höstbudgeten och som ska börja gälla från årsskiftet. Varje gång det har gjorts förändringar i skattesystemet har priserna på begagnade bilar skenat”, säger hon.

Källa: Kvdbil.

Annons

Stäng