Så sätter vi priset i Bilpriser Intyg

Förordnade av handelskammaren

Bilpriser.se:s värderingsmän är personligt förordnade av handelskammaren och specialister på bilar. Värderingsmännen arbetar mycket noggrant med varje uppdrag för att priset i värderingsintyget exakt ska spegla bilens värde på marknaden. Det är förstås en grannlaga uppgift som kräver goda kunskaper om bilar, bilförsäljning och inte minst om vad köparna verkligen är beredda att betala för bilarna. Bilhandlarvärderingar eller automatiska värderingstjänster godkänns normalt inte vid revision eller av skattemyndigheten.

Ett företag som säljer en bil till en anställd bör därför se till att ha en individuell värdering av en förordnad värderingsman. Det värderingsutlåtande som våra värderingsmän utfärdar ska biläggas i företagets bokföring för att bevisa att bilen köpts ut till marknadspris (och ej till för lågt pris med förmånsbeskattning och skattetillägg som följd).

Inför värderingen blir du som föraren kontaktad för avstämning av skick på bilen

Inledningsvis bedömer värderingsmannen beskrivningen av den aktuella bilen. Han undersöker informationen från bilregistret och bilprovningen m.m. Ni kommer att blir uppringda för skickbeskrivning och utrustnings specifikation på bilen. Källor för prisbedömning Värderingsmännen på Bilpriser.se följer kontinuerligt utvecklingen på bilmarknaden och är alltid uppdaterade på hur priserna utvecklas. En viktig källa för våra värderingsmän är givetvis utbudet på olika Internetsajter som Bytbil.com, Blocket samt Bilweb.se och de priser som begärs där.

Dessutom använder värderingsmännen sitt kontaktnät bland bilhandlare och andra aktörer på marknaden. I vissa fall stäms priset även av mot marknaden i andra länder, exempelvis om bilmodellen är ovanlig och utbudet litet i Sverige. Ytterligare en viktig källa är de slutpriser som Kvdbil når på sina Internetauktioner. På dessa auktioner säljs över 26 000 bilar per år, vilket innebär att denna prisstatistik är omfattande och ger en mycket god bild av hur mycket marknaden är beredd att betala för en viss bilmodell.

Vi anger priset på öppna marknaden

Det pris som anges i värderingsutlåtandet ska vara samma som en konsument får betala vid köp på den öppna marknaden. För förmåns- och tjänstebilar ligger marknadspriset någonstans mellan det inbytespris som handlarna erbjuder och det begärda pris som motsvarande bil har i försäljningshallen. Jämfört med bilhandlarnas begärda pris är marknadspriset lägre, vilket beror på flera faktorer: